Dziś podam Wam przepis na najprostszy chleb jaki może być – chleb z garnka. Samo przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę. Nie znam osoby której ten wypiek by się nie udał. Warto go upiec chociażby dla samego zapachu 🙂 Świeży najlepiej smakuje posmarowany domowym masłem i posypany solą. Bardzo prosty chleb bez spulchniaczy i karmelu i innych „dodatków”.
Składniki na chleb z garnka:
- 750 g mąki
- 25 g drożdzy świeżych lub 7 g suszonych
- 2 szklanki wody
- łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- ulubione dodatki – zioła, podsmażona cebulka, ziarna słonecznika, siemię lniane…
Do miski dodać drożdże, cukier i wodę. Chwilę odczekać, aż zaczną pracować. Dodać olej, mąkę i sól. Wszystko wymieszać łyżką. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce i odczekać pół godziny aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie jeszcze raz wymieszać ciasto i odczekać kolejne pół godziny.
W czasie gdy ciasto wyrasta drugi raz nagrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza razem z garnkiem lub naczyniem żaroodpornym (wraz z pokrywką). Garnek powinien mieć średnicę ok. 21 cm, ale w większym też wyjdzie, po prostu chlebek będzie bardziej płaski.
Wyrośnięte ciasto wrzucić do nagrzanego naczynia, przykryć i piec tak przez około 30 minut. Po tym czasie odkryć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyjąć i studzić na kratce lub na drewnianej desce.
Smacznego!