EKO mamcia

jak żyć zdrowo, ekologicznie i oszczędnie
chleb z garnka
Kuchnia

Chleb z garnka – prosty i pyszny

Dziś podam Wam przepis na najprostszy chleb jaki może być – chleb z garnka. Samo przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę. Nie znam osoby której ten wypiek by się nie udał. Warto go upiec chociażby dla samego zapachu 🙂 Świeży najlepiej smakuje posmarowany domowym masłem i posypany solą. Bardzo prosty chleb bez spulchniaczy i karmelu i innych “dodatków”.

Składniki na chleb z garnka:

  • 750 g mąki
  • 25 g drożdzy świeżych lub 7 g suszonych
  • 2 szklanki wody
  • łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • ulubione dodatki – zioła, podsmażona cebulka, ziarna słonecznika, siemię lniane…

Do miski dodać drożdże, cukier i wodę. Chwilę odczekać, aż zaczną pracować. Dodać olej, mąkę i sól. Wszystko wymieszać łyżką. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce i odczekać pół godziny aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie jeszcze raz wymieszać ciasto i odczekać kolejne pół godziny.

W czasie gdy ciasto wyrasta drugi raz nagrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza razem z garnkiem lub naczyniem żaroodpornym (wraz z pokrywką). Garnek powinien mieć średnicę ok. 21 cm, ale w większym też wyjdzie, po prostu chlebek będzie bardziej płaski.

Wyrośnięte ciasto wrzucić do nagrzanego naczynia, przykryć i piec tak przez około 30 minut. Po tym czasie odkryć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyjąć i studzić na kratce lub na drewnianej desce.

chleb z garnka
Chleb z garnka

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *