Któż z nas nie lubi kawy? Jej aromat, smak i właściwości pobudzające sprawiają, że rozpoczynamy dzień od małej czarnej. Przyznaję, że ja nie mogę obejść się bez 2-3, a czasem nawet 4 filiżanek dziennie, a poranna kawa to konieczność. Jednak czy takie ilości kawy są zdrowe? A może warto sięgnąć po zamiennik w postaci cykorii?
Kawa – na co dobra?
Kawa pobudza układ krążenia oraz układ nerwowy. Stymuluje naczynia krwionośne w mózgu, dzięki czemu dociera do nich więcej substancji odżywczych i tlenu. Dodatkowo picie filiżanki dziennie zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II. Gdy coś nas boli i zażyliśmy lek przeciwbólowy, warto sięgnąć po kawę zwiększa ona skuteczność środków. Kawa pobudza do działa, dodaje energii, gdy czujemy się senni i przemęczeni.
Negatwne skutki picia kawy
Picie dużych ilości kawy nie jest polecane osobom mającym problemy z wysokim ciśnieniem. Niestety, duże ilości wypijanej kawy wypłukują również z organizmu magnez, co może skutkować skurczami i kołataniem serca.
Kawa z cykorii, substytut tradycyjnej kawy
Kawa z cykorii jest napojem wytwarzanym z korzeni roślin cykorii, które są prażone, mielone i parzone w napój podobny do kawy. Nie posiada kofeiny.
Cykoria to roślina kwitnąca w rodzinie mniszka lekarskiego, która charakteryzuje się twardą, owłosioną łodygą, jasnofioletowymi kwiatami i liśćmi, które są powszechnie stosowane w sałatkach.
Kawa z cykorii smakuje podobnie do kawy, ale ma smak, który często określa się jako lekko drzewny i orzechowy. Jest stosowana samodzielnie lub zmieszana ze zwykłą kawą w celu uzupełnienia smaku.
Chociaż historia kawy z cykorii nie jest do końca znana, uważa się, że powstała w XIX wieku we Francji podczas ogromnego niedoboru kawy. Zrozpaczeni niedoborem ziaren kawy ludzie zaczęli mieszać korzenie cykorii z kawą. Wiele lat później napój ten stał się popularny w czasie wojny domowej w Nowym Orleanie, gdy miasto doświadczyło niedoboru kawy po zablokowaniu przez unijne blokady portów.
Dzisiaj kawę z cykorii można nadal znaleźć w wielu częściach świata i często jest ona wykorzystywana jako alternatywa dla zwykłej kawy bez kofeiny.
Kawa z cykorii – właściwości
Surowy korzeń cykorii (60 gramów) zawiera następujące składniki odżywcze:
- Kalorie: 44
- Białko: 0,8 grama
- Węglowodany: 10,5 grama
- Tłuszcz: 0,1 grama
- Włókno: 0,9 grama
- Mangan: 7% RDI
- Witamina B6: 7% RDI
- Potas: 5% RDI
- Witamina C: 5% RDI
- Fosfor: 4% RDI
- Folian: 3% RDI
Korzeń cykorii jest dobrym źródłem inuliny, rodzaju błonnika prebiotycznego , który jest polecany osobom na diecie i z problemami jelitowymi.
Zawiera także trochę manganu i witaminy B6, dwóch składników odżywczych związanych ze zdrowiem układu nerwowego.
Należy pamiętać, że ilości tych składników odżywczych w kawie z cykorii są dość niskie, ponieważ by sporządzić napój parzy się tylko niewielką ilość korzenia cykorii.
Kawa z cykorii – gdzie kupić?
Kawa z cykorii jest coraz bardziej popularna, jest doskonała dla osób które chcą ograniczyć spożywanie kofeiny. Można ją kupić praktycznie w każdym markecie, jeśli nie znajdziecie jej w sklepie stacjonarnym zamówcie przez internet. Na rynku dostępna jest albo czysta cykoria, może być z dodatkiem smakowym, istnieją również mieszanki 50/50 z prawdziwą kawą.