EKO mamcia

jak żyć zdrowo, ekologicznie i oszczędnie
cykoria zamiast kawy
Kuchnia

Cykoria zamiast kawy

Któż z nas nie lubi kawy? Jej aromat, smak i właściwości pobudzające sprawiają, że rozpoczynamy dzień od małej czarnej. Przyznaję, że ja nie mogę obejść się bez 2-3, a czasem nawet 4 filiżanek dziennie, a poranna kawa to konieczność. Jednak czy takie ilości kawy są zdrowe? A może warto sięgnąć po zamiennik w postaci cykorii?

Kawa – na co dobra?

Kawa pobudza układ krążenia oraz układ nerwowy. Stymuluje naczynia krwionośne w mózgu, dzięki czemu dociera do nich więcej substancji odżywczych i tlenu. Dodatkowo picie filiżanki dziennie zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II. Gdy coś nas boli i zażyliśmy lek przeciwbólowy, warto sięgnąć po kawę zwiększa ona skuteczność środków. Kawa pobudza do działa, dodaje energii, gdy czujemy się senni i przemęczeni.

Negatwne skutki picia kawy

Picie dużych ilości kawy nie jest polecane osobom mającym problemy z wysokim ciśnieniem. Niestety, duże ilości wypijanej kawy wypłukują również z organizmu magnez, co może skutkować skurczami i kołataniem serca.

Kawa z cykorii, substytut tradycyjnej kawy

Kawa z cykorii jest napojem wytwarzanym z korzeni roślin cykorii, które są prażone, mielone i parzone w napój podobny do kawy. Nie posiada kofeiny.

Cykoria to roślina kwitnąca w rodzinie mniszka lekarskiego, która charakteryzuje się twardą, owłosioną łodygą, jasnofioletowymi kwiatami i liśćmi, które są powszechnie stosowane w sałatkach.

Kawa z cykorii smakuje podobnie do kawy, ale ma smak, który często określa się jako lekko drzewny i orzechowy. Jest stosowana samodzielnie lub zmieszana ze zwykłą kawą w celu uzupełnienia smaku.

Chociaż historia kawy z cykorii nie jest do końca znana, uważa się, że powstała w XIX wieku we Francji podczas ogromnego niedoboru kawy. Zrozpaczeni niedoborem ziaren kawy ludzie zaczęli mieszać korzenie cykorii z kawą. Wiele lat później napój ten stał się popularny w czasie wojny domowej w Nowym Orleanie, gdy miasto doświadczyło niedoboru kawy po zablokowaniu przez unijne blokady portów.

Dzisiaj kawę z cykorii można nadal znaleźć w wielu częściach świata i często jest ona wykorzystywana jako alternatywa dla zwykłej kawy bez kofeiny.

Kawa z cykorii – właściwości

Surowy korzeń cykorii (60 gramów) zawiera następujące składniki odżywcze:

  • Kalorie: 44
  • Białko: 0,8 grama
  • Węglowodany: 10,5 grama
  • Tłuszcz: 0,1 grama
  • Włókno: 0,9 grama
  • Mangan: 7% RDI
  • Witamina B6: 7% RDI
  • Potas: 5% RDI
  • Witamina C: 5% RDI
  • Fosfor: 4% RDI
  • Folian: 3% RDI

Korzeń cykorii jest dobrym źródłem inuliny, rodzaju błonnika prebiotycznego , który jest polecany osobom na diecie i z problemami jelitowymi.

Zawiera także trochę manganu i witaminy B6, dwóch składników odżywczych związanych ze zdrowiem układu nerwowego.

Należy pamiętać, że ilości tych składników odżywczych w kawie z cykorii są dość niskie, ponieważ by sporządzić napój parzy się tylko niewielką ilość korzenia cykorii.

Kawa z cykorii – gdzie kupić?

Kawa z cykorii jest coraz bardziej popularna, jest doskonała dla osób które chcą ograniczyć spożywanie kofeiny. Można ją kupić praktycznie w każdym markecie, jeśli nie znajdziecie jej w sklepie stacjonarnym zamówcie przez internet. Na rynku dostępna jest albo czysta cykoria, może być z dodatkiem smakowym, istnieją również mieszanki 50/50 z prawdziwą kawą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *