EKO mamcia

jak żyć zdrowo, ekologicznie i oszczędnie
sól morska czy kamienna
Kuchnia

Jaką sól wybrać morską czy kamienną?

Coraz większą zwracamy uwagę na to co jemy. Wybieramy produkty ekologiczne i jak najmniej przetworzone. Obowiązkową przyprawą, która znajduje się w każdym domu jest sól. Potrawy bez niej są jakby bez smaku. Jaką wybrać morską czy kamienną? Która jest zdrowsza?

Zastosowanie soli

Sól można wykorzystywać nie tylko do potraw. Jest to także doskonały kosmetyk – w połączeniu z dodatkami jak oliwa z oliwek, olej kokosowy, skórka z cytryny, czy chociażby cynamonem tworzy doskonały peeling do ciała. Sól w połączeniu z octem i sodą jest doskonałym, ekologicznym środkiem czyszczącym. Stosowana jest także do prania firan i wywabiania plam z wina, rdzy, pomadki czy atramentu.

Sól morska vs sól kamienna

Ja przez bardzo długi czas używałam soli morskiej. Uzyskiwana jest ona poprzez odparowanie wody morskiej, dzięki temu ma ona więcej składników mineralnych. Niestety oprócz wielu korzystnych mikro i makroelementów taka sól zawiera także metale ciężkie i…plastik! Niestety, plastik zanieczyszcza nie tylko naszą planetę, ale i nasze organizmy. Ostatnio naukowcy z Greenpeace przeprowadzili badania na zawartość plastiku w soli. Z 39 zbadanych marek popularnej przyprawy, aż 36 zawierało mikroplastik. Według nich człowiek spożywający 10 gramów soli rocznie spożywa około 2000 cząstek mikroplastiku! Naukowcy dowiedli też że najmniej plastiku jest w soli kamiennej.

Sól kamienna pochodzi z podziemnych złóż soli. Nieoczyszczona i nieprzetworzona jest bardzo bogata w minerały. Po poddaniu jej procesom oczyszczania otrzymujemy tzw. sól kuchenną, w której składzie są substancje zapobiegające się zbrylaniu kryształków.  

Którą sól wybrać kamienną czy morską?

Ja w kosmetyce najczęściej stosuje sól morską, która idealnie nadaje się do peelingów i kąpieli. Idealnie zmiękcza skórę, oczyszcza i odżywia, a przy tym relaksuje. Do przyprawiania używam polskiej soli kamiennej, najczęściej z Kłodawy lub Wieliczki. Najważniejsze by nie przesadzać z solą – według WHO dzienne całkowite spożycie soli, nie powinno przekraczać 5 g/d, a statystycznie zjadamy jej aż 3-5 razy więcej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *