Pokrzywa w ogrodzie jest bardzo pospolita, zwykle uznajemy ją za chwast i wyrzucamy na kompost. Czy słusznie? Moim zdaniem nie. Pokrzywa to cenne źródło witamin, posiada właściwości lecznicze, często zwana jest też naturalnym antybiotykiem. Korzystajmy więc z dobrodziejstw natury!
Właściwości pokrzywy
Pokrzywa ma wysoką zawartośc witaminy B1, C, E, i K. Stanowi źródło krzemu, fosforu, manganu czy wapnia. Wzmacnia organizm działa moczopędnie, antybakteryjnie i neutralizuje wolne rodniki. Ma działanie oczyszczające, pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych metabolitów, oczyści więc nerki, wątrobę, żołądek czy trzustkę.
Na co działa pokrzywa?
- wzmacnia układ odpornościowy,
- posiada właściwości krwiotwórcze, jest więc doskonała na anemię,
- oczyszcza organizm,
- leczy reumatyzm i artretyzm,
- wspomaga odchudzanie,
- usuwa nadmiar wody z organizmu,
- opóźnia starzenie,
- wzmacnia włosy i paznokcie,
- leczy problemy skórne,
- doskonała na problemy trawienne,
- leczy nerki,
- obniża ciśnienie, a także poziom cukru.
Zupa z pokrzywy
- litr bulionu
- 2 garści młodych liści pokrzywy
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 1/5 szkl. słodkiej śmietanki
- gałka muszkatałowa, pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE
Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i czosnek. Pokrzywę opłucz, wrzuć na patelnię i uduś z czosnkiem. Dodaj całość do bulionu, wlej śmietankę, dopraw, a na koniec zmiksuj na krem.
Podawaj z grzankami 🙂
Herbata z młodej pokrzywy
Garść liści pokrzywy umyj, wrzuć do dzbanka i zalej wrzątkiem. Dzbanek przykryj talerzykiem tak by herbatka się zaparzyła. Jeśli lubisz możesz herbatę posłodzić miodem i dodać plasterek cytryny.
Pamiętaj by nie przesadzać z ilością herbatki ponieważ pokrzywa podnosi poziom żelaza, nadmiar może również wypłukać z organizmu cenne witaminy i sole mineralne.
Sałatka z pokrzywy
- młode liście pokrzywy
- truskawki
- ser feta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE
Liście sparz, wysusz i ułóż na talerzu. Dodaj pokrojone w cząstki truskawki i fetę. Oliwę wymieszaj z octem i miodem i polej sałatkę.
Makaron z pokrzywą
- 200 g makaronu np. świderki, fusilli, penne
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżki masła
- 150 g liści pokrzywy (najlepsze młode)
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
PRZYGOTOWANIE
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Pokrzywę opłukać i odcedzić.
- Na patelni na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Doprawić solą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
- Dodać pokrzywę, chwilkę podsmażyć.
- Wlać śmietankę, doprawić pieprzem i solą, całość zagotować. Dodać odcedzony makaron i wymieszać.