EKO mamcia

jak żyć zdrowo, ekologicznie i oszczędnie
Dzieci Kuchnia Porady

Syrop z cebuli na kaszel

Syrop z cebuli, przez jednych kochany, przez innych znienawidzony. Kto z Was był leczony tym specyfikiem wie, że działa cuda! Jak przyrządzić syrop z cebuli, aby oprócz tego, że skuteczny był również smaczny? Kilka dodatków zdziała cuda i Wasze dzieci same będą o niego prosiły gdy tylko złapie je lekka chrypka 🙂

Syrop z cebuli – właściwości

Cebula od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Bogata jest w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu wzmacnia odporność i pomaga pozbyć się wszelkich infekcji. W cebuli kryje się wiele cennych minerałów jak krzem, cynk, magnez, fosfor czy siarka. Cebula to sprawdzony sposób na przeziębienie.

Syrop z cebuli – na co pomaga

Największą zaletą syropu z cebuli jest to, że wyprodukowany jest z natury, bez zbędnych dodatków, konserwantów czy innych ulepszaczy. Można go stosować u małych dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i karmiących. Przeciwwskazaniem może być uczulenie na któryś ze składników i niektóre choroby układu pokarmowego (może powodować zgagę).

Syrop z cebuli ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze jest dobry na wszelkie infekcje górnych dróg oddechowych, ból gardła, chrypkę, Ułatwia wykrztuszanie i wzmacnia odporność. Wspomaga także leczenie anginy.

Syrop z cebuli – przepis

Zazwyczaj syrop z cebuli robi się po prostu zasypując cebulę cukrem i czekając aż puści sok. Ja zmodyfikowałam przepis tak by mikstura była smaczna i miała dodatkowe właściwości odkażające i rozgrzewające.

Syrop z cebuli – składniki na ok. 200 ml

  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • miód,
  • korzeń imbiru ok 4 cm, starty na drobnej tarce,
  • cynamon, kukruma, goździki, kardamon – do smaku,
  • sok z 1 cytryny,
  • utarta skorka z pomarańczy.

Wszystkie składniki kroimy i wkładamy do słoiczka (najlepiej ciemnego), zalewamy miodem i cytryną i odstawiamy, aż wydzieli się sok. W tym czasie co jakiś czas potrząsamy słoiczkiem. Gdy jest gotowy możemy przecedzić (niekoniecznie) i odstawiamy do lodówki.

Należy go spożyć w ciągu kilku dni, dlatego też lepiej przygotować mniej, a później ewentualnie powtórzyć. Przepis jest bardzo łatwy i specyfik szybko się robi.

Syrop z cebuli – dawkowanie

Stosujemy jako wspomaganie leczenia infekcji, od 4 do 6 łyżeczek dziennie. Ważne jest systematyczne stosowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *