W Polsce co roku wyrzucamy aż 9 milionów ton żywności! Na początku odpowiedz sobie szczerze na pytania – czy dołożyłeś/łaś się do tych statystyk i ile żywność marnuje się w Twoim domu? Kluczowym pytaniem jest czy chcesz to zmienić? Jeśli tak, to mam dla Ciebie kilka rad, które pomogły mi na umiejętne zarządzanie jedzeniem i ograniczenie wyrzucania produktów.
1. Planuj swoje zakupy
Staraj się planować swoje posiłki z kilkudniowym wyprzedzeniem. Nie jest to proste, ale przynosi wiele korzyści – kupujesz tylko to czego potrzebujesz, masz więcej czasu dla siebie, kupujesz mniej dodatkowych rzeczy. Wykorzystaj to co już masz w lodówce, jeśli np. został Ci kurczak i warzywa rosołu, na drugi dzień zrób potrawkę z marchewką i pietruszką.
2. Zakupy rób z listą
Jeśli zaplanujesz poszczególne posiłki, zapisz sobie na kartce co się na nie składa. Dzięki temu kupisz tylko to co jest Ci potrzebne. Zakupy z listą oszczędzają czas i pieniądze.
3. Nie ulegaj promocjom
Zanim kupisz coś w rewelacyjnej cenie, pomyśl czy faktycznie Ci się przyda. Sprawdź takżę datę przydatności do spożycia produktu, bo może okazać się że nie zdążysz go zjeść. Nie kupuj też nabiału, mięsa, warzyw i owoców na duży zapas, to produkty które szybko się psują i często lądują w koszu.
4. Przechowuj produkty we właściwy sposób
Większość warzyw – np sałata, dłużej zachowa żywność w lodówce. Pakuj szczelnie napoczęte produkty, tak by nie wywietrzał ich aromat i by chronić je przed owadami jak mole spożywcze czy muszki.
5. Mroź i pasteryzuj
Nie masz ochoty trzeci dzień jeść fasolki po bretońsku? Nic nie szkodzi, nie wyrzucaj jej, tylko zapakuj w słoiki i pasteryzuj. Wiele rzeczy możesz też mrozić, pamiętaj tylko o tym by nie mrozić jedzenia drugi raz, bez jego termicznej obróbki.
Co można mrozić?
- pieczywo,
- masło,
- świeże zioła,
- białka jaj,
- owoce i warzywa,
- zupy,
- dania po obróbce termicznej,
- świeże, nie mrożone wcześniej produkty.
6. Nie wyrzucaj dobrych resztek
Jeśli masz małe ilości różnych produktów nie wyrzucaj ich, zawsze możesz je wykorzystać. Uruchom swoją wyobraźnię i zrób pyszną zapiekankę albo gulasz. Dla chcącego nic trudnego!