Marchewka to jedno z pierwszych warzyw które urozmaica dietę dziecka, dodaje koloru jedzeniu i utrzymuje nas w zdrowiu. Marchew posiada mnóstwo niezbędnych składników odżywczych i witamin, warzywo to jest nie tylko zdrowe, ale także smaczne i atrakcyjne wizualnie. Swoją popularność wśród mam zawdzięcza temu, że jest zdrowa, łatwa w przygotowaniu i ze względu na kolor bardzo atrakcyjna dla malucha.
Marchewka w diecie dziecka – właściwości
Wiadomo, że marchewka jest zdrowa, ale na co dokładniej wpływa?
- marchew bogata jest w beta-karoten, niezbędny składnik odżywczy, który umożliwia zdrowy wzrost u dzieci, beta-karoten odgrywa też znaczącą rolę w budowaniu odporności, a także ma właściwości przeciwstarzeniowe,
- beta-karoten jest przekształcany w witaminę A w organizmie, co jest niezbędne do prawidłowego widzenia,
- marchewki są bogate w tiaminę, niacynę i witaminę B6,
- posiada błonnik pokarmowy, który spowalnia wchłanianie cukrów do krwioobiegu,
- jest źródłem manganu (wzmacnia kości, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego), a witaminy C i K (odpowiada za krzepliwość krwi),
- marchew jest również bogata w minerały takie jak wapń, żelazo, potas, miedź i fosfor,
- korzeń marchwi i wyciśnięty z niej sok zawierają związki siarkowe, które pobudzają rozwój pożytecznych bakterii jelitowych Bifidobacterium bifidum,
- ugotowana przetarta marchewka jest doskonała na problemy żołądkowe, jest bardzo skuteczna przy biegunkach.
Kiedy zacząć podawać marchewkę dziecku?
Jeśli dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym, dietę można rozszerzyć już w 4 m-cu. Dzieci karmione piersią rozszerzają dietę pod koniec 5 lub na początku 6 miesiąca. Na początku dziecku wystarczy 1-2 łyżeczki ugotowanej i przetartej marchewki, porcję zwiększamy powoli, nie zmuszamy do jedzenia. Moim dzieciom marchewka bardzo posmakowała i nie było żadnego problemu z jedzeniem, ale wiem, że nie zawsze jest prosto. Nie zniechęcajcie się jednak, bo to pomarańczowe warzywo to moc witamin!