EKO mamcia

jak żyć zdrowo, ekologicznie i oszczędnie
Ekologia

Nieetyczny olej palmowy

Na pewno słyszeliście o orangutanach, które umierają przez wycinanie lasów deszczowych pod plantacje palm olejowych. Codziennie niszczone są ich siedliska. Jedynie na Borneo w ciągu ostatnich 20 lat zginęło 100 tysięcy orangutanów!

Wycinanie puszczy jest nie tylko problemem tych wspaniałych zwierząt zagrożonych wyginięciem, to także problem dla klimatu. Lasy przyczyniają się bowiem do redukcji ogromnych ilości dwutlenku węgla.

Rosnąca konsumpcja oleju palmowego

Palma olejowa jest bardzo wydajna, dlatego też produkcja tego rodzaju oleju jest najtańsza. Dodawany jest więc do tanich ciastek, gotowych produktów z torebki, gotowych wyrobów cukierniczych. Fakt jest taki, że konsumpcja nieetycznego oleju palmowego rośnie, zwłaszcza w naszym kraju. W Polsce w 2017 roku spożycie oleju palmowego wyniosło aż 711 kg, średnia dla UE to 381 kg. Od 2004 import tego tłuszczy wzrósł u nas o 150%.

Olej palmowy z certyfikatem

Olej palmowy jest lepszą alternatywą dla np. sojowego. Jego produkcja wymaga najmniej powierzchni. Nie można jednak pozwolić na to by lasy zastępować plantacjami palmy oleistej. Ekolodzy stawiają na olej, ale zrównoważony czyli z certyfikatem RSPO (Roundtable for Sustainable Palm Oil), czyli Okrągłego Stołu ds. Zrównoważonego Oleju Palmowego. Taki produkt uzyskiwany jest z upraw które powstały na plantacjach, a nie doprowadziły do wylesienia. Certyfikat świadczy również o godnych warunkach pracy dla lokalnych społeczności.

Firmy, które do tej pory zdeklarowały się, że najpóźniej od 2023 roku w swoich produktach będą używali tylko oleju certyfikowanego:

  • BASF POLSKA
  • CARREFOUR POLSKA
  • CONTROL UNION POLAND SPÓŁKA Z O.O
  • FERRERO POLSKA
  • FORUM ODPOWIEDZIALNEGO BIZNESU
  • JERONIMO MARTINS POLSKA
  • LOTTE WEDEL
  • MONDELEZ POLSKA
  • NEPCON
  • NESTLE POLSKA
  • UNILEVER POLSKA
  • WWF POLSKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *