EKO mamcia

jak żyć zdrowo, ekologicznie i oszczędnie
Ekologia Kuchnia

6 powodów dlaczego warto zostać wegetarianinem

Na początek ten artykuł w żaden sposób nie próbuje krytykować Twojego stylu życia. Ważne jest, aby zrozumieć prawdę o hodowli zwierząt, bo nasze wyobrażenie o sielskim krajobrazie, drewnianej stodole i krowach pasących się na łące jest kompletnym kłamstwem. Oto kilka powodów, aby zostać wegetarianinem (lub weganinem).

Dieta wegetariańska pomaga:

Zwierzętom!

Na pewno widzieliście jak wygląda przemysłowa hodowla i ubój zwierząt. Nie trzeba tego komentować. Zwierzęta chowane są w ciasnych klatkach, we własnych odchodach, nie mają jak się ruszyć. Zabijane są masowo, na żywca.

Ograniczyć głód na świecie

Co 3,6 sekundy ktoś umiera z głodu, niestety najczęściej ofiarami są dzieci poniżej 5 roku życia.  Średnio 40% światowej produkcji zbóż jest wykorzystywane do żywienia zwierząt gospodarskich, a w bogatszych krajach odsetek zbóż wykorzystywanych do żywienia zwierząt wynosi około 70% . Jeśli wszystkie uprawy roślin na świecie byłyby przeznaczone do żywienia ludzi, a nie zwierząt, około 70% więcej żywności zostałoby dodane do światowej podaży, co wystarczyłoby, aby wyżywić 4 miliardy ludzi.  Zamiast na uprawę żywego inwentarza, nadwyżka wystarczyłaby na pożywienie dla ponad połowy ludzi na ziemi, nie mówiąc już o 795 milionach ludzi, którzy codziennie borykają się z głodem

Ograniczyć ilość gazów cieplarnianych dostających się do atmosfery

Zwierzęta gospodarskie wytwarzają więcej gazów cieplarnianych niż wszystkie samochody i ciężarówki na świecie łącznie. Większość pochodzi z dwutlenku węgla i azotu wytwarzanych przez obornik. Dlatego najważniejszym krokiem, jaki może podjąć osoba w celu ograniczenia globalnego ocieplenia, jest przyjęcie diety wegetariańskiej.

Ograniczyć ilość toksyn wprowadzanych do organizmu wraz z żywnością

Substancje takie jak hormony, herbicydy i pestycydy oraz antybiotyki są rozpuszczalne w tłuszczach i koncentrują się w tkankach zwierząt. Nie wspominając o wirusach, bakteriach i pasożytach, takich jak salmonella, włosień i inne pasożyty.

Oszczędzać wodę

Coraz częściej się słyszy o tym, by oszczędzać wodę, zwłaszcza teraz gdy problem suszy staje się coraz poważniejszy. Przemysł mięsny wykorzystuje aż, 75% światowych zasobów wody! Wg przeprowadzonych badań ustalono, że potrzeba 4 milionów litrów wody do „wyprodukowania” 1 tony wołowiny. Dla porównania – potrzeba już tylko 85 tysięcy litrów do przygotowania 1 tony jadalnych warzyw. Poza ogromnym zużyciem wody, przemysł mięsny dużo bardziej zanieczyszcza wody gruntowe, niż inne sektory branży spożywczej.

Zapobiegać chorobom

Udowodniono, że produkty pochodzenia zwierzęcego powodują choroby i przyczyniają się do głównych przyczyn śmierci: chorób serca i raka. Diety pochodzenia roślinnego są nie tylko bardziej pożywne, ale mogą przyczynić się do polepszenia zdrowia. Należy tylko pamiętać o odpowiednim zbilansowaniu diety roślinnej tak by nie brakowało w niej białka, żelaza i innych cennych składników odżywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *