EKO mamcia

jak żyć zdrowo, ekologicznie i oszczędnie
przechowywanie żywności
Bez kategorii

Przechowywanie żywności

Czy po powrocie z zakupów zastanawiasz się na której półce położyć np. wędliny w lodówce czy wrzucasz je po prostu, na wolną półkę. Co robisz z jajkami? A miód? Schować go w szafce, wstawić do lodówki, a może w ciepłe miejsce by się nie skrystalizował. Czy przechowywanie żywności jest tak proste, jak się wydaje? Nie do końca.

Przechowywanie żywności – chleb

Świeży, chrupiący, najlepiej prosto z piekarnika. Taki chleb najbardziej lubimy. A jak przechować chleb by po kilku dniach był nadal dobry? Nieważne jakiego jest typu, z jakiej mąki i ziaren, należy skupić się na sposobie jego przechowywania. Dużo osób kupuje plastikowe chlebaki. Niestety nie jest to najlepszy sposób na trzymanie pieczywa. Plastik ogranicza cyrkulację powietrza, sprawia że pieczywo traci chrupkość, staje się wilgotne i w konsekwencji pojawia się na nim pleśń.

Chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku lub drewnianym chlebaku. Naturalne włókna wchłoną nadmiar wilgoci, a chleb nie utraci przy tym walorów smakowych.

Nadmiar pieczywa należy zamrozić lub wysuszyć i przerobić na bułkę tartą.

Przechowywanie żywności – wędliny,

Wędliny w torebkach foliowych szybko stają się mokre i niesmaczne. Zakupione wędliny najlepiej położyć na talerzu lub w szklanej miseczce. Pod wędlinę warto położyć papier, który wchłonie nadmiar wilgoci. Najdłużej można przechowywać wędliny suche, z małą ilością wody – salami czy kiełbasa mocno wędzona.

Przechowywanie żywności – jajka

Jajka wbrew pozorom nie psują się bardzo szybko, ale by były świeże warto przechowywać je w odpowiedni sposób. Najlepiej przechowywać je w ciemnym i chłodnym zimnym miejscu. Bardzo ważne jest też to aby ich nie myć dużo wcześniej niż przed użyciem, ponieważ naturalna powłoka na skorupce chroni jaja przed zepsuciem.

Przechowywanie żywności – miód

Miód jest bardzo podatny na czynniki zewnętrzne. Podstawą jest trzymanie go z dala od promieni słonecznych. Najlepiej schować słoik przechowywać w ciemnej szafce z dala od źródeł ciepła.

Przechowywanie żywności w lodówce – która półka

Każdy poziom w lodówce charakteryzuje się inną temperaturą, dlatego każdą półkę należy przeznaczyć na inne produkty:

  • górna półka – produkty mleczne i konfitury,
  • środkowa półka – wędliny i ser,
  • dolna półka – surowe mięso, ryby,
  • szuflady – owoce i warzywa,
  • półki na drzwiach – słoiki z przetworami, olej, sosy, jajka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *