EKO mamcia

jak żyć zdrowo, ekologicznie i oszczędnie
jak nie marnować żywności
Kuchnia Oszczędzanie Porady

Jak nie marnować jedzenia – idea “zero waste”

W Polsce co roku wyrzucamy aż 9 milionów ton żywności! Na początku odpowiedz sobie szczerze na pytania – czy dołożyłeś/łaś się do tych statystyk i ile żywność marnuje się w Twoim domu?  Kluczowym pytaniem jest czy chcesz to zmienić? Jeśli tak, to mam dla Ciebie kilka rad, które pomogły mi na umiejętne zarządzanie jedzeniem i ograniczenie wyrzucania produktów.

1. Planuj swoje zakupy

Staraj się planować swoje posiłki z kilkudniowym wyprzedzeniem. Nie jest to proste, ale przynosi wiele korzyści – kupujesz tylko to czego potrzebujesz, masz więcej czasu dla siebie, kupujesz mniej dodatkowych rzeczy. Wykorzystaj to co już masz w lodówce, jeśli np. został Ci kurczak i warzywa rosołu, na drugi dzień zrób potrawkę z marchewką i pietruszką.

2. Zakupy rób z listą

Jeśli zaplanujesz poszczególne posiłki, zapisz sobie na kartce co się na nie składa. Dzięki temu kupisz tylko to co jest Ci potrzebne. Zakupy z listą oszczędzają czas i pieniądze.

3. Nie ulegaj promocjom

Zanim kupisz coś w rewelacyjnej cenie, pomyśl czy faktycznie Ci się przyda. Sprawdź takżę datę przydatności do spożycia produktu, bo może okazać się że nie zdążysz go zjeść. Nie kupuj też nabiału, mięsa, warzyw i owoców na duży zapas, to produkty które szybko się psują i często lądują w koszu.

4. Przechowuj produkty we właściwy sposób

Większość warzyw – np sałata, dłużej zachowa żywność w lodówce. Pakuj szczelnie napoczęte produkty, tak by nie wywietrzał ich aromat i by chronić je przed owadami jak mole spożywcze czy muszki.

5. Mroź i pasteryzuj

Nie masz ochoty trzeci dzień jeść fasolki po bretońsku? Nic nie szkodzi, nie wyrzucaj jej, tylko zapakuj w słoiki i pasteryzuj. Wiele rzeczy możesz też mrozić, pamiętaj tylko o tym by nie mrozić jedzenia drugi raz, bez jego termicznej obróbki.

Co można mrozić?

  • pieczywo,
  • masło,
  • świeże zioła,
  • białka jaj,
  • owoce i warzywa,
  • zupy,
  • dania po obróbce termicznej,
  • świeże, nie mrożone wcześniej produkty.

6. Nie wyrzucaj dobrych resztek

Jeśli masz małe ilości różnych produktów nie wyrzucaj ich, zawsze możesz je wykorzystać. Uruchom swoją wyobraźnię i zrób pyszną zapiekankę albo gulasz. Dla chcącego nic trudnego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *