EKO mamcia

jak żyć zdrowo, ekologicznie i oszczędnie
pokrzywa właściwości
Kuchnia Porady

Pokrzywa to nie tylko chwast!

Pokrzywa w ogrodzie jest bardzo pospolita, zwykle uznajemy ją za chwast i wyrzucamy na kompost. Czy słusznie? Moim zdaniem nie. Pokrzywa to cenne źródło witamin, posiada właściwości lecznicze, często zwana jest też naturalnym antybiotykiem. Korzystajmy więc z dobrodziejstw natury!

Właściwości pokrzywy

Pokrzywa ma wysoką zawartośc witaminy B1, C, E, i K. Stanowi źródło krzemu, fosforu, manganu czy wapnia. Wzmacnia organizm działa moczopędnie, antybakteryjnie i neutralizuje wolne rodniki. Ma działanie oczyszczające, pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych metabolitów, oczyści więc nerki, wątrobę, żołądek czy trzustkę.

Na co działa pokrzywa?

  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • posiada właściwości krwiotwórcze, jest więc doskonała na anemię,
  • oczyszcza organizm,
  • leczy reumatyzm i artretyzm,
  • wspomaga odchudzanie,
  • usuwa nadmiar wody z organizmu,
  • opóźnia starzenie,
  • wzmacnia włosy i paznokcie,
  • leczy problemy skórne,
  • doskonała na problemy trawienne,
  • leczy nerki,
  • obniża ciśnienie, a także poziom cukru.

Zupa z pokrzywy

  • litr bulionu
  • 2 garści młodych liści pokrzywy
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1/5 szkl. słodkiej śmietanki
  • gałka muszkatałowa, pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE

Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i czosnek. Pokrzywę opłucz, wrzuć na patelnię i uduś z czosnkiem. Dodaj całość do bulionu, wlej śmietankę, dopraw, a na koniec zmiksuj na krem.

Podawaj z grzankami 🙂

Herbata z młodej pokrzywy

Garść liści pokrzywy umyj, wrzuć do dzbanka i zalej wrzątkiem. Dzbanek przykryj talerzykiem tak by herbatka się zaparzyła. Jeśli lubisz możesz herbatę posłodzić miodem i dodać plasterek cytryny.

Pamiętaj by nie przesadzać z ilością herbatki ponieważ pokrzywa podnosi poziom żelaza, nadmiar może również wypłukać z organizmu cenne witaminy i sole mineralne.

Sałatka z pokrzywy

  • młode liście pokrzywy
  • truskawki
  • ser feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu

PRZYGOTOWANIE

Liście sparz, wysusz i ułóż na talerzu. Dodaj pokrojone w cząstki truskawki i fetę. Oliwę wymieszaj z octem i miodem i polej sałatkę.

Makaron z pokrzywą

  • 200 g makaronu np. świderki, fusilli, penne
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżki masła
  • 150 g liści pokrzywy (najlepsze młode)
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Pokrzywę opłukać i odcedzić.
  • Na patelni na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Doprawić solą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
  • Dodać pokrzywę, chwilkę podsmażyć.
  • Wlać śmietankę, doprawić pieprzem i solą, całość zagotować. Dodać odcedzony makaron i wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *